理学院系列学术报告会(黎德元 教授)

2017-04-21 17:11:30  点击:[]

报告题目:The impact of competition on prices with numerous firms

报告人:黎德元 教授

主持人:刘锋 副教授

时间:  2017年4月24日(周一)上午10:00

地点:  至善楼200会议室

报告人简介:黎德元,复旦大学管理学院统计学系教授。1997 年、2000 年毕业于北京大学数学科学学院概率统计系,分别获得学士学位和硕士学位;2004 年毕业于荷兰Erasmus 大学经济学院,获得博士学位;2005 年至2007年在瑞士伯尔尼大学统计学系做博士后;2008年至今任教于复旦大学管理学院统计学系。专业方向为:极值统计。在国际高水平期刊Annals of Statistics, Journal of American Statistical Association, Journal of Econometric Theory, Journal of Business and Econometric Statistics, Statistica Sinica, Econometric Theory等上发表学术论文20余篇;主持国家自然科学基金面上项目两项、青年基金一项、教育部留学回国人员科研启动基金一项。多次访问香港中文大学统计系、美国佐治亚理工学院数学系、美国北卡州立大学统计学系,美国MIT斯隆商学院等。

报告摘要:This paper describes a mechanism that sustains high markups, even in markets with homogenous goods and many competing firms. We show that random utility models with idiosyncratic taste shocks driven by standard noise distributions produce, in large markets, robustly high equilibrium markups that are insensi-tive to the degree of competition. For example, with Gaussian noise and n firms, markups are asymptotically proportional to ; consequently, a hundred-fold increase in n, from 10 to 1000 competing firms, only halves the equilibrium markup. The elasticity of the markup with respect to n asymptotically equals the distribution’s tail exponent from extreme value theory. Only noise distributions with very thin tails have negative asymptotic markup elasticities.